Wednesday, April 18, 2012

Plan B : Bukit Cinta Sucks

Or to be more politically correct : I suck at Bukit Cinta.

As usual, when I'm in town, I like to kill two birds and try to scout for minuscule races around the city.
I had two choices last weekend. Larian Care For All UM and Larian Syapadu.

Memandangkan the latter tu sampai kat Shah Alam dan hari Ahad, dimana saya telah berjanji untuk ke rumah mertua pada hari itu, maka saya pun memilih untuk berlari anak di UM.
Furthermore, they accepted registration on the spot for UM, so I thought what the heck.

 Note artis undangan : Sesuai ngan cuaca pagi tu -grey sky morning.

 Chiam tekun mengkuti sessi regangan.

Bajet budak U bangkit lewat, registration didn't start until at least 7:30 am.Lepas register, lepak sambil layan anak-anak makan roti sweetie sambil mengkaji siput babi atas tanah.

Pukul 8, aku mula warm up. Tu pun sebab nampak geng mamat-mamat laju mula berlari-lari anak. Terkujat jugak sebab nampak geng yang slalu bajet menang masuk larian kecik ni . Adakah tarikan Bukit Cinta atau aweks -aweks UM nan bergetah?

So at 8:30 am race bermula. Sorang budak pompuan sekolah yang aku perati slalu dapat podium di mana saja anda berada dah memecut laju ke depan. Okla tu, sebab seperti biasa route marker haprak takde, so kami yang lain follow je la. Kalau budak tu masuk longkang, agaknya kami pun terjun sama.

 Untuk mile pertama, kami dihidangkan dengan route yang relatively flat la. Tapi traffic horror. Who knew dalam kampus, traffic cam kat Chow Kit . Takde sape nak halang traffic sangat so kena pandai-pandai sendiri angkat tangan tahan kereta yang lalu lalang dari godaan nak langgar kita.

Anyyyywayyy...sebelum larian aku dapat tau yang race route kali ni lalu kat Bukit Cinta.
Teng teng teng ( bunyik lagu cite P Ramlee bila ada adegan terkejut) .
Serius tak tau langsung Bukit Cinta tu tahap dia cemana sebab ramai bagi nickname Bukit PutusUrat la, Bukit Kayuhan Maut la apa la. Bila aku google image, dia tunjuk gambar Bukit concrete yang ada tangga tengah-tengah. Serius ingat dalam larian tu ada panjat tangga. So aku buat la letihan naik tangga sambil berlari sekali dua.
Poyo je.
Masuk mile kedua baru aku kenal itu Bukit Cinta. Incline dia mula-mula gradual so I thought, Okay, not so bad. Tapi hakikatnya tak naik tangga langsung. Ntah gambar bukit manantah google search bagi kat aku. Bukit Cinta yang kami panjat hari tu memang bukit ada jalan tar seperti biasa la.

Mana nak tau, makin lama makin tinggi, makin curam. Dari pace 8 minute plus per mile decline ke brapa minit mile pun aku taktau sebab dah malas nak tengok Garmin.
By this time , aku tau korang boring dah dengan aku b**ching about hills but going 1 mile up a steep hill is dead torture, man.
By the time turun pulak, memang la kita diajar to let go going downhill but kakiku hit the brakes automatically sebab curam sangat. Kang tersembam, glamer haram pulak.

Lepas Bukit durjana tu, ada lagi lebih kurang 1.4 miles to go. Aku dah kepancitan. Serius sabar je aku nak abiskan race ni.
Naik incline lagi. Turun. Traffic gile. Budak UM tunggu kat hentian bas tersengih. Makan asap karbon monoksida lalu kat bus stop. Naik lagi. Turun lagi. Tanya budak jaga jalan, lepas ni nak hala ke mana, dia pulak tengok kita balik buat muka blur. Naik lagi. Turun. Dengar Chiam ngan Adik dok sorak dari kejauhan. Dengar WW suruh aku bukak langkah.

Cross the finishing line. Ahh..legaa.
Sakit tau route ni.

Post race :


Kat US ada hotdog man, kat UM ada waffle boy.
Serius banyak. Makan sampai muntah. 


Sebenarnya eksyen je ni. Hakikatnya kami boring tunggu 2 jam untuk dapat medal.
Tapi tak seteruk orang-orang yang dapat podium 1-3 yang kena tunggu sampai lepas penyanyi Aiman perform.
Aiman tak kisah. 

Saya malas tunggu Aiman. Sebab tu la saya dapat no 5 je. 
Hahaha.

Sekianlah.

8 comments:

  1. Ooooo congrats! Lawan dgn bebudak U yg muda remaja pun top-5! Jeles wa! xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknya budak U banyak bercuti lagi kot..

      Delete
  2. congrats yet again. i never tire from reading your entertaining posts.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi Nadia (wave). Long time no hear.
      Thanks ;)

      Delete
  3. Cinta itu buta hihi ..congrats!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indeed. Buta, menyakitkan, tiada simpati and let's throw in menyerikkan.
      No more Bukit Cinta for me. For now.

      Delete
  4. Hi kak... selamat berkenalan. Saya pun lari juga hari itu.. hehehe. Baru bjinak2 sambil kuruskan badan... next run akak apa?

    ReplyDelete
  5. Hi adik Bond.
    Baguih. Teruskan usaha murni adik tu. Akak sangat sapot.
    Next run probably Unity kat Penang kot.

    ReplyDelete