Tuesday, July 26, 2011

Ke Sebab Aku Nampak Blur?

So I went to this sporting goods outlet kan for no particular reason, just looking around with the possibility of buying something interesting and this budak salesperson started following me around.

Don't you hate it when they do that? I hate it especially after you've taken something from the rack and then put it back, they'll immediately try to rearrange it back even though you've put it back at EXACTLY the same spot and the same arrangement as it was before.
Annoying gile.

And some of them will follow you around without even saying anything. They just follow and watch you as if you're gonna stick that yoga mat up your pants and run away with it. Sheesh. Have some courtesy and let your customers shop in peace. We will ask for assistance when we feel the need to, dammit.

Back to my story kan, so this boy followed me.
I told him that I was just looking around.
He nodded, smiled and backed off. For 10 seconds. Then he was right back breathing down my neck.
So what the heck, he might just be a good salesperson, I thought.
" Erm, seluar ni takde pocket ke?" I said.
" Eh, mana ada poket. Ini seluar sukan, kak. Bukan seluar jalan-jalan," 
Ooooooooooo, yee keeee? Aku ingat guni tadi.

" Memang la seluar sukan, tapi bila saya lari, saya nak poket untuk boh kunci"
" Mana ada orang lari pakai kunci, kak" 
Oooooo, yeee keeee? Abis bukak kereta dengan batu bata tepi jalan kot.

I sighed loudly. And went to take a look at the new line of running shoes.
" Is this the newest one out?"
"Itu kasut larian kak. Mahal. Kak try ni lagi cantik" Pushing a pair of hot pink aerobic trainers in my face.
Argh.

But not all of them are like this. 
My best shopping experience was at a Brook's outlet at The Curve. The girl let us do all the looking around as long as we liked and she just sat there doing her inventory / accounts or whatever it was she was doing and only went to us when we called her. And she was especially friendly and nice and kinda know her sporting goods stuff.
They all should be like this. Respect your customer's privacy. Get to know the stuff you're pitching a sale for. If you work at a sporting goods store, then know your sports, know your products. Jangan hafal je skrip pastu bila kita tanya soalan advanced sket dah terkebil-kebil.

There was this other person at another store, when I asked her the price of some energy gels,she quickly took the gels from my hands
" Ini ambil untuk lari punya, bukan macam gula-gula untuk makan saja-saja."
Ooooooooo, yeeee keee? Aku ingat ubat gigi.

20 comments:

  1. ramai orang yang jual barang sukan sebenarnya tak bersukan pun sebab tu sikap dia orang lain macam dan pelik-pelik je.

    Memang tesion tahap gaban ...

    ReplyDelete
  2. Lol .. Good one doc .. Ini lah yg di kata don't judge a book by it's cover .. Dia tak tau cakap dgn orang naik podium !!

    ReplyDelete
  3. Kahkahkah. Berani budak tu layan Lady Gagah camtu? Ishishish

    ReplyDelete
  4. Biasa la tu. Annoying but at the same time lawak level sengal. Nasib baik dia tak buat karangan BM Kertas 2 - Saya sepasang kasut depan customer. Haruuu...

    ReplyDelete
  5. Lain kali kena pakai finisher medal tuh bila pi kedai sukan hihihi! Baru diorg tau...

    ReplyDelete
  6. haha.. u should said it out loud ayat yg belakang2 tu.. mungkin some of them just selling shoes just as it is. shoes. nothing more than that kena tahu. :P pity them. dah ilang potential customer kan? put i used to selling shoes, women department, and love to follow them around :P lol

    ReplyDelete
  7. Ohhhhh....been there, done that!

    Bukan sebab cheq nampak blur, tapi sebab cheq nampak macam "tipikal". Mahap kat depa no, bebudak lagi tu.

    Anyway, akak harap lebih ramai kedai sporting goods kat msia ni akan meng-hire SA yg lebih pro dan tidak judgmental. Just because we don't look it...la kan.

    hehe.

    ReplyDelete
  8. Lupa nak sign.

    HZ

    ReplyDelete
  9. Zul : Memang pun sebilangannya begitu. Yang jenis belagak lagi tak tahan.
    KakJune:Agaknya saya kena jadi tahap Nor Amelia Musa baru depa bagi belu kasut mahal.
    Syah: Lady Gagah? Lady Gugup kot. Patut tak layan sebab tak pakai tudung daging salai.

    ReplyDelete
  10. Diket: Kalau dia buat cenggitu bolehla consider kasik pelempang sedas dua
    Azza : Haa.. tu la pasal. Hari tu there's this one girl pakai scklm finisher's shirt, kemain lagi diorang layan.
    Kak Haza: Tu la, ingatkan akak mana tadi.Haha
    I think we have the tokey kedai to blame for this. Bagi ajaran tak lengkap kot.
    Anyway, saje nak cerita la kan. When WW was at the optometrist trying to get a new pair of Transitions, budak SA tu cakap, " Abang ni mesti pelari kan?" and then engaged WW in a conversation about running. Terus hari tu seal the deal for a new pair dan tambah la komisyen sales budak tu. Heh heh.

    ReplyDelete
  11. che: You followed these women around? haa.. tu dah lain cerita tuu..heh heh

    ReplyDelete
  12. Doc - now i know u ladies dont like male sales assistant doin that.. haha.. baru abis sekolah time tu. know nothing much bout selling shoes. :P
    except, make sure those expensive one didnt get stolen (some ppl did stole some shoes before i started working there u know..)
    heck that what probably happened. He knows nothing bout selling shoes. just make sure u dont run away with one :P hehe.. tak terkejar nanti.

    ReplyDelete
  13. eeiii rasa je lempang je budak boy tu. agaknya dia kemaruk sangat nak dapat komisen, tu yang mengekor ke hulu hilir sampai cenggitu

    kalau kak pah masuk GNC, ada ka patut depa hulur botol 'women's crowning glory'. kecut sangat dah ke muka kak pah ni?

    ReplyDelete
  14. Actually this is a very good post!

    Ramai SA kat msia tak de training atau exposure pasal sales etiquette. Banyak menda yg dorang buat menyakitkan hati customer sebenarnya, mcm kemas2 semula merchandise lepas customer belek. I think it's high time this thing is highlighted.

    Lagi satu macam waiters. The right etiquette is bagi menu then leave the customers a few minutes to choose, bukannya tunggu dgn pen dan buku nota, itu buat customers rasa tak selesa. Tu pasal akak suka gi SR (walaupun mahal), budak2 SR pandai jaga table dan pleasant.

    HZ

    ReplyDelete
  15. Ini satu pedoman yang bagus utk orang jenis 'accidental salesman' macam saya ni.

    Moral of the story:
    1) Baju finisher race sgt berguna apabila nak pegi beli barang2 sukan, tak kiralah anda pakai bersama tudung bawal ke tudung kelepet ke. Jangan pakai tudung saji dah...

    2) Bukak kerete dgn batu bata adalah satu idea yg bernas kalau malas bawak kunci. tapi berat la pulak nak bawak batu bata masuk dalam poket seluar kan...

    3) I better stop commenting sebelum kena campak dgn batu bata kat kepala sbb komen dah jauh terbabas dari topik asal dah ni...

    ReplyDelete
  16. Che: question: where in the world did they hide those shoes when they shoplifted? Wah, sangat licik.
    Jaja: Orang GNC tu suruh telan Crowning Glory tu untuk Kak Pah kekalkan rambut dan kulit cantik dan menawan terutamanya selepas pendedahan yang berterusan kepada cahaya UV terutama sekali selepas tri- bersangka baik atau boleh jadi sales assistant GNC tak?
    KakHaza; Exactly. And don't you hate it when the waiters take away your plate assuming you're done without even asking?
    Nik : Haha. Cam poyo je pi shopping complex pakai finisher's shirt- eh, cam ramai je buat? *cabut*

    ReplyDelete
  17. kakHaza : p/s what is SR? Maaf, saya sedikit kampung..hehe

    ReplyDelete
  18. somebody told me SR is Secret Recipe..haha..I so blur one. Here we simply call it Secret.

    ReplyDelete
  19. memang! yang part betul2kan balik brg2 yang baru kita pegang 5 saat tu yang tak tahan tu.
    selalunya kalau diaorg ikut, i bawak diaorg pusing2 satu kedai. hahaha

    lain kali kalau ada org sound kata gel tu utk lari, rampas balik gel tu, bagi duit, terus bukak dan telan, lepas tu lariiii. lol!


    oops, posting dah lapuk, baru nak komen. hehehe

    ReplyDelete
  20. hang ni memang juara komen lambat la..heheh
    okla tu zarin, kalau bawak pusing2 kedai, ada gak pahala bagi diorang praktis tawaf.

    ReplyDelete